Het zit in de genen

Herinneringen

24 september 2021. Vandaag zou mijn vader 80 jaar zijn geworden. Helaas overleed hij in 2017, daarom geen groot feest vandaag. Wél een dag vol warme herinneringen aan een bijzondere man.

Kunstenaar

In zijn vrije tijd was mijn vader een veelzijdig kunstenaar. “Mijn vader was een kunstenaar” zingt het dan ook weleens in mijn hoofd, als variatie op het lied van Pipi Langkous “mijn vader is een tovenaar”. Hardop zingen zal ik dit niet. A, omdat ik niet kan zingen. B, omdat mijn vader in al zijn bescheidenheid nooit kunstenaar genoemd wilde worden. En C, misschien wel de belangrijkste reden, mijn vader had een gruwelijke hekel aan Pipi Langkous. Maar dat terzijde. Waarom dan toch ‘mijn vader was een kunstenaar?’. Nou, hij maakte echt prachtige dingen. Van houten kinderspeelgoed, voor mijn broer en mij en later onze kinderen, tot kruidenrekjes en ander huishoudelijk gemak voor mijn moeder.

Schrijven en tekenen

Daarnaast was hij heel creatief met “de pen”. Uiteraard voor het schrijven van sinterklaasgedichten, we deden stilzwijgend vaak een wedstrijdje wie het langste gedicht schreef. Hij verstond daarbij de kunst om hierin heel fijntjes iemand op zijn nummer zetten. Ook kon hij een onderliggende boodschap verwerken in een, op het oog losjes gebracht, woordje ter gelegenheid van bijvoorbeeld een bruiloft. Een meer dan duidelijke mail opstellen voor een instantie als er onrecht speelde. Of een brief schrijven aan z’n kleinzoon, 1 week oud, waarin hij op humoristische wijze uiting gaf aan zijn blijdschap. Een andere grote gave van hem was het tekenen. Potloodtekeningen, heel gedetailleerd, van bekende en minder bekende plekjes en gebouwen. De Snekerpoort van zijn hand hangt bij ons aan de muur, net als de doorgang van het Slochterbos en het station van Wildervank.

Familietrekje

Het liedje zit nog steeds in mijn hoofd. Wat een creativiteit! Zo creatief als hij was ben ik bij lange na niet. Maar net als mijn vader vind ik het wel erg leuk om te schrijven en hierin, als het passend is, wat humor te verwerken. Vandaag zou mijn vader dus 80 jaar zijn geworden. Ik brand een kaarsje en ben dankbaar, voor heel veel, maar zeker voor hetgeen ook in míjn bloed zit. De liefde voor letters.

Geplaatst op 24 sep. 2021

Terug naar alle blog-items