De Week van het Nederlands

“Alles wat je aandacht geeft groeit”

En daarom is het goed om op bepaalde dagen, of gedurende een week of maand, aandacht te vragen voor bepaalde thema’s. Ik denk dat veel mensen het belang wel inzien van de Dag tegen Kinderarbeid, de Dag tegen Oudermishandeling en de Week tegen Eenzaamheid. De Dag van Duurzaamheid kan ook vast rekenen op begrip, net als de Dag tegen Racisme. Wereldkankerdag en Wereldaidsdag, Stoptober en Movember hoeven helemaal geen toelichting volgens mij. En zo is er nog een heel rijtje op te noemen. Stuk voor stuk belangrijk en goed dat ze er zijn.

Nederlandse taal

Toch staan er ook een aantal bijzondere dagen in het overzicht op internet waarvan ik me wel afvraag waarom deze in het leven zijn geroepen. Want waarom hebben we bijvoorbeeld op 24 januari een Pindakaasdag, maar geen Boter- Kaas- en Eierendag? Als secretaresse vind ik het natuurlijk erg leuk om op Secretaressedag verrast te worden met een bos bloemen of, zoals ook weleens is gebeurd, met bloemen én chocola. Ik denk dat een heftruckchauffeur of een caissière dat ook wel leuk zou vinden, maar zij hebben dan weer niet zo’n dag. In februari hebben we nog een Dikketruiendag, maar wat nou als net op die dag de zon schijnt zodat een bloesje warm genoeg is? 14 maart is het PI-dag, genoemd naar het getal pi. Deze dag wordt gevierd door wiskundigen. Begrijp me goed, ik hou wel van een feestje hoor, maar wat moet ik me voorstellen bij een PI-feestje? In april hebben we vervolgens de Wandel naar je werkdag. Mocht je in Groningen wonen en in Hoogeveen werken, succes hè! Op 25 mei was mijn schoonvader jarig. Dat dit niet op Wikipedia staat begrijp ik enigszins, maar dat die dag wordt aangeduid als Handdoekdag…..schiet mij maar lek! Voor mij is het elke dag Yogadag, niet alleen op 21 juni. In juli hebben we nog een Puzzeldag en zo komen we bij augustus. De Dag van de Linkshandigen, 13 augustus, wat is dáár de reden van? Ik ben rechtshandig, mijn broer is linkshandig, maar bij ons thuis werd er nooit verschil gemaakt. In september is er een Koffiedag, waarom dan niet ook een theedag? 17 oktober is het de Dag van de Dolfijn, maar ik zie nergens de dag van de goudvis. Dit was maar een greep uit alle bijzondere dagen die er zijn. Een aantal ervan belangrijk en anderen in mijn ogen vooral erg grappig. Naar mijn idee ontbreekt er wel eentje op de lijst die ik bekeek en dat zal vast niemand verbazen.

De Week van de Nederlandse Taal. Dit jaar van 2 t/m 9 oktober.

Geplaatst op 04 okt. 2021

Terug naar alle blog-items