Ezelsbruggetjes

Functioneel of grappig

Ezelsbruggetjes; handige trucjes om iets ingewikkelds te onthouden. Een aantal zijn inderdaad functioneel, maar anderen vind ik vooral erg grappig. ‘Piet Koopt Hoge Schoenen’ geeft bijvoorbeeld aan hoe de Amsterdamse singelgrachten van binnen naar buiten lopen: Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht en Singel. Een kreng is in mijn beleving iemand die een gemene streek levert, maar kan ook helpen om de volgorde van de pedalen in de auto te onthouden zie ik: Koppeling Rem EN Gas. De kleuren van de regenboog zijn achtereenvolgens rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Voor wie dit moeilijk kan onthouden bestaat de zin ROGGeBrood In Vieren. Moet je alleen wel even weten wélke letters precies de kleuren aangeven. HEMA is voor mij een warenhuis waar ik graag kom, maar geeft ook de vier grote plaatsen van Drenthe aan; Hoogeveen, Emmen, Meppel en Assen

Leuk om te lezen

Ook voor mijn vakgebied zijn er ezelsbruggetjes. De één handig, de ander gewoon leuk om eens te lezen.

Gebruik je dialect

Om het overtreffen van iets aan te geven gebruik je niet als maar dan. (Mijn zoon is ouder dan mijn dochter). En het dialect komt vaak goed van pas als je niet zeker weet of je ij of ei moet schrijven. Vervang dan de ij/ei door ie, als dat goed klinkt is het altijd ij. Probeer eens in je eigen dialect. Ik hoor graag of het werkt!

Om een aantal koppelwerkwoorden te onthouden heeft ooit een grapjas dit rijmpje bedacht:

Zijn en worden is het eerste paar.
Blijven, blijken, lijken, schijnen zijn de vier erna.
Heten, dunken, voorkomen zijn de laatste drie.
Zo krijgen wij ze allemaal onder de knie.

Voor mij valt deze in de categorie; goed verhaal, doen we niks mee. Vooral omdat niet alle koppelwerkwoorden erin zijn verwerkt. Maar leuk is het natuurlijk wel, zo’n rijmpje.

-d of -dt

Om te bepalen of een werkwoord, waarvan de stam op een d eindigt, een d of dt aan het eind krijgt gebruik ik nog wél eens het volgende ezelsbruggetje: het betreffende werkwoord vervangen door loop.
Loopt de kip op een ei? Nee, maar dan krijg je logischerwijs; de kip broedt op een ei.

Wie wél loopt, is de ezel. Om snel op de plek van bestemming te komen heeft hij maar een hele kleine rand nodig. Zoals een smalle plank over de sloot, een ezelsbrug.

Geplaatst op 03 dec. 2021

Terug naar alle blog-items