Werkgeluk

“Doen wat je leuk vindt is vrijheid, leuk vinden wat je doet is geluk”

Achteraf gezien was ik hiervan al in de zesde klas van de lagere school overtuigd. Elke week kregen we huiswerk, waaronder 1 bladzijde rekenen en 1 bladzijde taal. Op zich vond ik dat nooit zo erg om te maken, het grootste probleem was echter tijd. Want in die periode ging ik na schooltijd vaak met een vriendinnetje naar de boerderij om pony te rijden en daar waren we hele middagen zoet mee. Voor het huiswerk hadden we daarom een oplossing bedacht. We konden alle twee goed meekomen met de lesstof, maar hadden wel ieder een voorkeur voor vakken. Voor mijn vriendinnetje was dat rekenen en voor mij taal. Daarom maakte ik de taalopdrachten en zij het rekenwerk. Op woensdagmiddag, na het ponyrijden, schreven we het dan van elkaar over zodat we het de volgende dag konden inleveren. Waar wij niet bij stilstonden was het feit dat we altijd precies dezelfde antwoorden inleverden. Onze meester, tevens schooldirecteur, zag het wel. Gelukkig bleef het bij een waarschuwing….

De splitsing van cijfers en letters

Jaren later werkte ik voor een schoolbestuur. Samen met een aantal collega’s deden we alle voorkomende secretariële en administratieve taken voor de scholen die onder dit bestuur vielen. Natuurlijk was er onder het werk regelmatig tijd voor een praatje met mijn directe collega, want praten en werken gaat soms best goed samen. Tijdens zo’n praatje bespraken we natuurlijk ook onze werkzaamheden. Het bleek dat hij bepaalde taken met plezier deed waar ik een broertje dood aan had en andersom. En zo ontstond het idee om onze werkzaamheden te “husselen” en een nieuwe verdeling te maken.
Kort gezegd splitsten we de cijfers en letters. Hij deed de cijfers en, hoe verrassend, ik de letters. Iedereen tevreden, zelfs de schooldirecteuren waar we voor werkten.

Nooit meer werken

Nadat ik ontslag had genomen, in januari van dit jaar, ben ik actief aan de slag gegaan om mijn bedrijf van de grond te krijgen. Best even zoeken af en toe, maar tegelijkertijd geeft het me ook zoveel voldoening! Een van de diensten die ik aanbied is het schrijven en redigeren van teksten. Het onderwerp maakt me daarbij niet eens zo heel veel uit. Begin dit jaar vroeg een oud collega of ik met haar wilde bloggen over de bouw van haar ecologisch passiefhuis. Een onderwerp waar ik totaal geen kaas van had gegeten, maar wat heb ik er een plezier in! En hoe leuk was het om, in opdracht van een voormalig werkgever, een onderzoeksrapport te redigeren. Zomaar enkele voorbeelden die bevestigen dat ik een goede keuze heb gemaakt om voor mezelf te beginnen, want: “Als je leuk vindt wat je doet hoef je nooit meer te werken”

Geplaatst op 08 okt. 2021

Terug naar alle blog-items