't Bokkeblad

Hoofdweg 4

Zo heette de column die jarenlang in ’t Bokkeblad verscheen. Hierin schreef Herman Lambeck over zeer uiteenlopende onderwerpen. Dit deed hij ‘op z’n Hermans’; kritisch, humoristisch en regelmatig met een (cynisch) ondertoontje. Het was altijd het eerste stukje dat ik las als ’t Bokkeblad op de mat viel.

Vanaf 2001 heb ik zelf een aantal jaren met veel plezier aan ’t Bokkeblad mogen meewerken. Als correctiemedewerkster had ik de taak om alle artikelen en advertenties te screenen, letter voor letter, zodat ze foutloos in de krant kwamen.

Soms uitte ik mijn mening, over bijvoorbeeld deze column, dan vond ik de inhoud net over het randje. Steevast volgde daarop een discussie met ‘Lambiek’. Soms een stevige discussie. En heel af en toe wilden we geen van tweeën buigen, dan werd het een hele stevige discussie. Henk mengde zich hier nooit in, die pakte in zo’n geval heel rustig een kop koffie, draaide een shagje, en deed net of wij er niet waren. Hij wist ook wel dat zo’n ‘explosie’ nooit lang duurde. Want gek genoeg vonden we altijd een compromis. Als we op dat punt waren kwam Herman steevast met: “Nog kovvie laiverd? Henk, doe ook?”. En dan was het klaar en gingen we alle drie weer verder met ons werk. Koffie, sigaretje en Sky radio op de achtergrond. Want de krant moest af. Of het nu maandagavond 18 uur was of, rond de Kerst, tegen middernacht. Hard werken, maar zeker ook met ruimte voor een geintje op z’n tijd. Of een appelkoek bij de koffie. En bij warm weer een dikke ijsco. Er was een fijne saamhorigheid, ondanks dat we heel verschillende persoonlijkheden waren.

Ik ben er al jaren weg, maar kijk nog steeds met een heel goed gevoel terug op mijn tijd bij ’t Bokkeblad. En ik woon al heel lang in Wildervank, maar las de krant nog elke week. Net als velen vind ook ik het erg jammer dat het vandaag de laatste is.

Maar nog veel onbegrijpelijker vind ik het dat zowel Herman als Henk er niet meer zijn. En vanuit die gedachte schreef ik dit stukje, nog één keer een ‘Hoofdweg 4’. Als eerbetoon aan de 2 mannen die jarenlang een prachtige krant hebben gemaakt.

Geplaatst op 25 aug. 2021

Terug naar alle blog-items